Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Πράγα - Οι θρύλοι για την ίδρυσή της

Όπως είπαμε οι Τσέχοι αρνούνται να δεχτούν απλουστευμένες θεωρίες όπως η μετανάστευση των λαών σαν το ξεκίνημα της ιστορίας τους και της ίδρυσης της Πράγας. Έχουν φτιάξει λοιπόν έναν θρύλο ο οποίος τα εξηγεί όλα.

Πρεμυσλίδης και Λιμπούσε. (Josef Vaclav, 1881)
Υπήρχαν μία φορά και ένα καιρό τρία αδέρφια. Ο Ρους, ο Λεχ και ο Τσεχ. Ξεκίνησαν λοιπόν ένα ταξίδι από την Ανατολή προς τη δύση ο καθένας σαν αρχηγός μίας ομάδας ανθρώπων. Ο Ρους, όταν έφτασαν στον Δνείπερο ποταμό είπε «Εγώ σταματάω εδώ». Και έτσι έγινε ο πατέρας των Ρώσων. Ο δεύτερος αδερφός, ο Λεχ ανέβηκε στη συνέχεια λίγο προς το βορρά και έφτιαξε την Πολωνία, και ο τρίτος αδερφός, ο Τσεχ, ανέβηκε στο λόφο Rip στη Βοημία, είδε τη θέα και αποφάσισε ότι εκεί ήθελε να μείνει.

Περίπου 200 χρόνια μετά οι Τσέχοι εξέλεξαν έναν νέο αρχηγό (φαντάζομαι ότι δεν έζησε 200 χρόνια ο Τσεχ, απλά αυτός ο αρχηγός ήταν πιο αξιοσημείωτος από τους άλλους). Το όνομα του νέου αρχηγού ήταν το χαρωπό και εύηχο, Κροκ (μετά κάποιοι κάνουν κριτική στον Κάφκα για τα περίεργα ονόματα στα έργα του). Ο Κροκ λοιπόν μετακόμισε στο Vysehrad και είχε τρεις κόρες. Την Κάζι, που ήταν γιατρός, την Τέτα, που ήταν ιέρεια και την Λιμπούσε που ήταν προφήτισσα. Όταν ο Κροκ έφυγε για τον άλλο κόσμο άφησε τον θρόνο στα χέρια μίας κόρης.

Μνημείο στον Πρεμυσλίδη τον Ζευγά.
Όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες ακόμα και σήμερα, τον θρόνο τον πήρε η πιο παπατζού, στην προκειμένη περίπτωση η Λιμπούσε, που κέρδισε στην παπατζοσύνη στο νήμα την Τέτα την ιέρεια. Κυβερνούσε λοιπόν η Λιμπούσε αλλά αυτό δεν άρεσε σε όλους. Οι άνδρες είχαν δυσαρεστηθεί από το γεγονός ότι τους κυβερνούσε μία γυναίκα. Έτσι όταν κάποια στιγμή μία ομάδα ανδρών θεώρησε ότι αδικήθηκε από μία απόφαση της Λιμπούσε σαν δικαστίνα είπαν ότι ήταν ντροπής πράγματα να του κυβερνά τους Τσέχους, που είναι δύο μέτρα άνδρες και έχουν κάτι σβέρκους σαν ρινόκερων, μία γυναίκα. Η Λιμπούσε όμως δε θα μπορούσε να αφήσει την εξουσία έτσι εύκολα. Είπε λοιπόν σε μία ομάδα υπηκόων της ότι είδε ένα όραμα και ζήτησε από αυτούς τους ανθρώπους να βρουν έναν Orac, ζευγά δηλαδή, που να χτίζει ένα prah, κατώφλι δηλαδή, και εκεί να φτιάξουν μία νέα πόλη, nove mesto. Οι απεσταλμένοι της Λιμπούσε βρήκαν έναν τέτοιον άνθρωπο (αυτό θα πει τύχη!) Ήταν ο Premysl Orac, o Premysl ο ζευγάς δηλαδή, ο οποίος ήρθε στο Vysehrad, παντρεύτηκε την Λιμπούσε και έφτιαξε την δυναστεία των Πρεμυσλιδών που κυβέρνησε τον τόπο για αρκετά χρόνια. Η πόλη που έφτιαξαν πήρε το όνομα της από το prah που έφτιαχνε ο ζευγάς όταν τον βρήκαν και ονομάστηκε Praha. Το κατώφλι αυτής της σημαντικότατης πόλης διάβηκαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι στα επόμενα χρόνια της ιστορίας της. Μερικούς από αυτούς τους ανθρώπους θα τους γνωρίσουμε στη συνέχεια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου