Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Πράγα - Ιστορία του Τσέχικου Τόπου

Ψάχνοντας να βρω μία ιστορία του Τσέχικου τόπου στο internet και κάποια βιβλία κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα:

Κάπως έτσι ήταν οι Κέλτες.
Στην αρχή στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η πανέμορφη Πράγα υπήρχαν ωκεανοί μέσα στους οποίους ζούσαν διάφορα προϊστορικά ψάρια. Όταν ξεράθηκαν οι ωκεανοί εμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι, μετά τα μαμούθ και στη συνέχεια οι Κέλτες. Έφτασαν στην περιοχή περίπου τον 4ο αιώνα π. Χ.. Η φυλή που κατοικούσε στη συγκεκριμένη περιοχή ήταν οι Βήιοι. Η περιοχή στα λατινικά είχε την ονομασία Boiohaemum από όπου είναι προφανές ότι προέρχεται και η σημερινή ονομασία της περιοχής, Βοημία.

Στη συνέχεια η φυλή Βήιων εκτοπίστηκε από Τεύτονες που ήρθαν από τα δυτικά και τους Ρωμαίους που ανέβηκαν προς τα πάνω, και έτσι η περιοχή πέρασε στα χέρια τους πράγμα που εξηγεί και την επικράτηση της λατινικής ονομασίας της περιοχής.



To Vysehrad όπως φαίνεται από τον ποταμό Vltava.
Μετά από αυτές τις μετακινήσεις ακολούθησε μία περίοδος παρατεταμένης ηρεμίας μέχρι που τον 6ο αιώνα μ. Χ. που ήρθαν στην περιοχή οι φασαριόζοι Σλάβοι. Κατέλαβαν την αριστερή πλευρά του Βλτάβα, εκεί που σήμερα είναι το κάστρο του Vysehrad. Στα τέλη του 9ου αιώνα ο πρώτος άρχοντας του οίκου των Πρεμυσλίδων, ο Borivoj, έφτιαξε σε εκείνη την πλευρά μία ακρόπολη και εγκατέστησε εκεί τη δυναστεία του. Για χρόνια αυτή η ακρόπολη νομίζαμε ότι ήταν το Vysehrad αλλά τελευταία αποφάσισαν ότι δεν ήταν. Στο μεταξύ στην άλλη πλευρά του ποταμού δημιουργήθηκε μία συνοικία εμπόρων, αποτελούμενη από Ιταλούς, Γάλλους, Γερμανούς και Εβραίους. Η περιοχή τότε ονομάστηκε Nove Mesto (Νέα Πόλη) και ακόμα και σήμερα έχει την ίδια ονομασία. Κάποια στιγμή αυτές οι δύο συνοικίες ενώθηκαν με μία ξύλινη γέφυρα που έσφυζε από ζωή και γύρω της δημιουργήθηκε αυτή η υπέροχη πόλη που ονομάζεται Πράγα.

Όπως πολύ σωστά φανταστήκατε όμως, η φαντασία των Τσέχων δε υστερεί σε τίποτα της φαντασίας των Αρχαίων Ρωμαίων, και όπως είναι αναμενόμενο και σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ένα μύθος για την προέλευση της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου