Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2011

Ρώμη - Τα Χρόνια των Βασιλέων - Η Ίδρυση της Ρώμης (η πραγματικότητα ή κάτι πιο κοντά σε αυτήν)

Οι αρχαίες Ιταλικές φυλές ήταν οι Λιγούριοι οι Σικούλιοι. Ήταν μάλλον κοντοί, μαυριδεροί και είχαν κεφάλι σαν αχλάδι. Ζούσαν ήρεμα στη χώρα τους, καλλιεργούσαν, πολεμούσαν με το διπλανό χωριό και η ζωή κυλούσε όμορφα και ωραία.  

Περίπου στο 2000 π.Χ. όμως ήρθαν από το βορρά διάφορες άλλες φυλές, όπως ήρθαν στην Ελλάδα οι Δωριείς, Αιολείς κτλ. Αυτοί ήταν ψηλοί, πιο δυνατοί, είχαν ανακαλύψει ήδη τον χαλκό (η εποχή του χαλκού στην Ιταλία ήταν μεταξύ 2200 π.Χ και 1700 π.Χ, οπότε είναι πιθανό να έφτασε από αυτές τις φυλές) και δυστυχώς δεν έχω βρει κάπου στη βιβλιογραφία κάποια ενδιαφέρουσα περιγραφή του κεφαλιού τους. Αυτό που ξέρω είναι πως είχαν την "ιδιοτροπία" να χτίζουν τα σπίτια τους πάνω σε πασάλους. Στην αρχή έκαναν κατάληψη του βορρά της Ιταλίας και συγκεκριμένα εγκαταστάθηκαν στη λίμνη Κόμο (αυτό δείχνει ότι τουλάχιστον είχαν γούστο ή απλά αυτοί τότε καθόρισαν τα trend που ισχύουν ακόμη) και όλο και κατέβαιναν. Από αυτούς προέρχονται οι Ούμπροι, οι Λατίνοι και οι Σαβίνοι, οι τρεις «νέες» ρωμαϊκές φυλές οι οποίες αφομοίωσαν(;), εκδίωξαν (;), αφάνισαν (;), μάλλον ένας συνδυασμός των τριών, τους ιθαγενείς.

Στο 1000 π.Χ. η κατάληψη της Ιταλίας είχε προχωρήσει αρκετά και έφτασαν μέχρι τον Τίβερη. Στην περιοχή είχαν ιδρύσει διάφορες πόλεις με σημαντικότερη την Άλμπα Λόγγα που συναντάμε και στο μύθο. Δυστυχώς από τότε τα πράγματα ήταν δύσκολα για τους φτωχούς, έπρεπε να δουλεύουν για τον αφέντη τους, δεν είχαν δική τους γη και αυτό έστρεφε πολλούς από αυτούς στην παρανομία. Κάποια στιγμή μία ομάδα τέτοιων κατοίκων (άποροι, άκληροι και κάποιοι παράνομοι) έφυγαν από εκεί και πήγαν πιο κάτω να ιδρύσουν μία άλλη πόλη. Μέσα σε αυτή την ομάδα προφανώς υπήρχαν και δύο αδέρφια, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος οι οποίοι ήταν ηγέτες αυτής της ομάδας. Όταν έφτασαν και έφτιαξαν την πόλη ο Ρωμύλος σκότωσε με κάποια δικαιολογία τον Ρέμο για να μην αναγκαστεί να μοιραστεί την εξουσία και έτσι έγινε ο πρώτος βασιλιάς της νέας πόλης στην οποία έδωσε το όνομα του...Ρώμη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου